KUIH PENYARAM LEMBUT
by: Jamayah Bujang
(orang Brunei suka makan)
500g tepung gandum
100g tepung beras
650 air (200ml air pns +450ml air kosong)
3/4 sudu teh garam
500g gula apong atau gula melaka
Minyak masak secukupnya
Cara2nya pula:
-Dalam bekas, satukan tepung gandum dan tepung beras.
-Dalam bekas lain, bancuh gula apong dengan 200ml air panas (boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka)
-Apabila gula cair sudah sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya.
-Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. -Masukkan garam dan kacau lagi.
-Tapis adunan dan perap semalaman.
-Panaskan 2/3 cawan minyak masak (guna api perlahan).
-Ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. Biarkan sehingga ia masak dari tepi hungga ke tengah barulah diterbalikkan. Toskan minyak.
-Kuih ini memang digoreng satu persatu.
-Dalam bekas, satukan tepung gandum dan tepung beras.
-Dalam bekas lain, bancuh gula apong dengan 200ml air panas (boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka)
-Apabila gula cair sudah sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya.
-Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. -Masukkan garam dan kacau lagi.
-Tapis adunan dan perap semalaman.
-Panaskan 2/3 cawan minyak masak (guna api perlahan).
-Ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. Biarkan sehingga ia masak dari tepi hungga ke tengah barulah diterbalikkan. Toskan minyak.
-Kuih ini memang digoreng satu persatu.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment