pagi ne nak kongsikan resepi Kek Roll Pelangi :)
colourful sangat2.. kaler rainbow tau..
# KEK ROLL PELANGI #
Bahan2nye:
3 biji telur gred A
60 gram gula kastor
1 sudu besar ovalet
1 sudu besar susu tepung
60 ml minyak jagung / masak
1 sudu teh esen vanilla
Filling ikut suka
Cara nak buatnye:
1) Telur , gula dan ovalet di pukul hingga kembang, gebu dan putih.
2) Masukkan esen vanilla, susu tepung dan di ikuti tepung gandum dan seterusnya masukkan minyak.
3) Bahagikan beberapa bahagiaan dan warna mengikut kesukaan anda. Corakkan mengikut kreativiti anda.
4) Sediakan loyang bersize 9x9 ataupun loyang bersize 10x10. Griskan loyang dgn butter.
5) Panaskan oven dengan suhu 170'c dan bakar adunan lebih kurang 15 minit ke 20 minit dgn api atas sahaja.
6) Apabila adunan sudah masak,keluarkan dari loyang dan letak di atas tuala bersih.
7) Sejukkan seketika dan sapukan cream ( whipping cream) ke atas kek tadi dan gulung mengunakan tuala dgn kemas dan berhati2.
8) Apabila sudah siap gulung,simpan di dalam aisbox lebih kurang sejam,barulah di potong.
***Inti kek boleh di pelbagaikan mengikut kegemaran anda. Boleh guna menggunakan jem buah buahan ataupn coklat.
No comments:
Post a Comment